Frigo Breda vestigt zich in de haven van Moerdijk

Frigo Breda, wereldwijd speler in transport en warehouse activiteiten van levensmiddelen en gerelateerde producten en partner in CONNECTED West-Brabant, vestigt zich per 1 juni 2020 in de haven van Moerdijk. Het perceel heeft een oppervlakte van maar liefst 5,8 hectare en een eigen kade van 300 meter. Frigo Breda realiseert hier een watergebonden koel- en vrieshuis met een capaciteit van 70.000 pallets en een nieuw kantoor. Met de komst van Frigo Breda trekt Port of Moerdijk een speler van formaat aan waarmee een volgende stap wordt gezet in het versterken van het koel- en vriescluster in Moerdijk.

Op de nieuw te bouwen locatie aan de Middenweg gaat Frigo Breda zich bezighouden met de op- en overslag van gekoelde en gevroren producten per water, spoor en weg. Er komt een watergebonden koel- en vrieshuis met een capaciteit van 70.000 pallets, voorzien van 31 laaddocks en 8 grote koelcellen. Voor Frigo Breda, die nu een capaciteit heeft van 37.000 pallets verspreid over 6 locaties, betekent de vestiging in Moerdijk een aanzienlijke uitbreiding. Het wordt tevens de nieuwe hoofdvestiging van het bedrijf.

Buitengrens Inspectie Punt
Daarnaast zal er aan de kade een opslag voor koelcontainers gerealiseerd worden met reefer-plugs voor de koeling van volle containers. Het bedrijf werkt ook aan een Buitengrens Inspectie Punt (BIP) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, waar importgoederen zoals van vis en vlees in containers in Moerdijk gekeurd kunnen worden.

Waarom naar Moerdijk?
“De logistieke sector staat voor de grote uitdaging om toenemende goederenbewegingen efficiënter en duurzamer te maken, met een veel lagere uitstoot van CO² en stikstof.” Dat stelt directeur Reinier van Elderen van Frigo Breda. Hij licht hun komst naar Moerdijk toe: “In ons nieuwe koel- en vrieshuis beschikken we over een grote op- en overslagcapaciteit aan het water en hebben we een korte verbinding met grote zeehavens Rotterdam en Antwerpen. Daarnaast ligt er een railverbinding waarmee we goederen vanuit heel Europa kunnen aanvoeren en via o.a. het water naar hun eindbestemming kunnen vervoeren. Juist door meer gebruik te maken van water en rail beperken we het filegevoelige wegtransport van en naar Rotterdam en Antwerpen. Hierdoor realiseren we een meer betrouwbare supplychain voor onze klanten en met een lagere belasting van het milieu.”

Versterking van het koel- en vriescluster in Moerdijk
Directeur Havenbedrijf Ferdinand van den Oever reageert: “Ik ben erg blij dat Frigo Breda, een grote, regionale speler zich op ons terrein vestigt. Het is een volgende stap in het versterken van een koel- en vriescluster in Moerdijk. Partijen als VDH en Lidl zijn hier al actief met grotere volumes en dit is een welkome aanvulling. Zeker ook vanwege de mogelijkheden voor Short Sea Shipping en de behoefte aan meer duurzame logistiek. Door deze realisatie kunnen we gezamenlijk de modal shift versnellen.”

Frigo Breda naar Moerdijk
V.l.n.r.: Reinier van Elderen (Frigo Breda), Ferdinand van den Oever (Port of Moerdijk), Erik Janse (Frigo Breda) en Caesar Luikenaar (Port of Moerdijk) proosten op de nieuwe samenwerking.
Frigo Breda nieuwe pand Moerdijk
Artist impression nieuwe Frigo vestiging in Moerdijk

bron: Port of Moerdijk