CCT vaart voor Heineken met unieke innovatie

Nederland krijgt als eerste land een systeem van verwisselbare batterijcontainers waarmee binnenschepen emissieloos kunnen varen.

ING, energieleverancier Engie, maritiem technologiebedrijf Wärtsilä en Havenbedrijf Rotterdam hebben daarvoor het bedrijf Zero Emission Services (ZES) opgericht. Daarin wordt met steun van de overheid twintig miljoen euro geïnvesteerd voor de ontwikkeling van de apparatuur en de aanleg van laadstations.

Heineken & CCT
Bierbrouwer Heineken heeft een overeenkomst met een looptijd van tien jaar gesloten voor het gebruik van het systeem en draagt bij aan de ontwikkeling van het eerste schip. Dat zal geëxploiteerd worden door terminal- en barge-operator CCT (aangesloten bij CONNECTED West-Brabant), dat jaarlijks al grote aantallen containers voor Heineken vervoert en een netwerk van diensten onderhoudt tussen Alphen aan den Rijn, Moerdijk, Rotterdam en Antwerpen.

Het eerste schip, de ‘Alphenaar’ moet nog dit jaar als eerste volledige elektrisch aangedreven schip met bier van Heineken van Alphen aan de Rijn naar Moerdijk gaan varen. Volgend jaar moeten daar vijf schepen bij komen. Het eerste laadstation van ZES komt in Alphen aan de Rijn. De bedoeling is om de komende jaren een landelijk dekkend netwerk van ongeveer twintig openbare laadstations op te bouwen.

CCT vaart op het traject vanaf het Alpherium via de Gouwe naar Moerdijk al met diesel-elektrisch aangedreven containerschepen. Die werden ontwikkeld door logistiek dienstverlener Nedcargo, dat twee jaar geleden zijn binnenvaart-belangen verkocht aan CCT. Daarmee kreeg de groep uit Moerdijk onder meer de Alpherium-terminal in handen.

Lees het hele artikel (bron: Nieuwsblad Transport) hier.