Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat
De pagina staat in het archief

Logistics Community Brabant; 1 jaar in de lucht

Donderdag 13 juni 2019 vierde Logistics Community Brabant (LCB) haar eerste verjaardag. Op een feestelijke wijze werden de eerste resultaten gepresenteerd. Ook werd een inkijk gegeven in de LCB-onderzoeksthema’s, -producten en -doelstellingen. Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht op Vliegbasis Gilze-Rijen diende hierbij als achtergrond om symbolisch de succesvolle resultaten te vieren: ‘We zijn in de lucht’.

Na de feestelijke kick off op 26 april 2018, heeft LCB een vliegende start gemaakt. Vanuit de 6 vraaggestuurde LCB thema's, zijn afgelopen jaar onderwijs, overheid, ondernemers en onderzoek samengebracht om logistieke innovaties, voor nu en in de toekomst, op te starten. Op het LCB jaarevent werden de resultaten gepresenteerd en vervolgstappen gezet in nieuwe gezamenlijke initiatieven.

Lancering E-Joint Corridor: een wereldprimeur 
Tijdens de officiële handelingsopening stelde Leo Kemps de logistieke programmamanagers/businessdevelopers uit de regio’s (REWIN West-Brabant, Midpoint Brabant, Vijfsterren Logistiek en Supply Chain Platform Zuidoost-Brabant) voor aan het publiek . Deze regiomanagers zorgen onder andere voor de verbindingen tussen de logistieke regio’s en zijn hiermee een vliegwiel om samenwerking in Noord-Brabant aan te jagen.

Primeur deze middag was de lancering van de E-Joint Corridor. Met de E-Joint Corridor wordt vrachtinformatie volledig wordt gedigitaliseerd over verschillende modaliteiten heen. Om tot deze ontwikkeling te komen is er op regionaal en landelijk niveau samengewerkt tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid, wat direct de unieke logistieke innovatiekracht van Logistics Community Brabant onderbouwt.

LCB jaarevent

Gevarieerd programma
In 3 hangaars, tegen de achtergrond van historische militaire vliegtuigen, werden bezoekers meegenomen in een belevingsvolle wereld waarin presentaties plaatsvonden. In deze presentaties gaven studenten en programmamanagers een update van onderzoek en ontwikkelingen in de LCB thema's. Actuele onderwerpen hierbij waren onder andere retourmedicatie, zero-emissie voor de binnensteden en toepassingen op datalogistics en blockchain in de praktijk. Op de LCB marktplaats, waar zo’n 25 organisaties vertegenwoordigd waren, werd ook de LCB-Graduation & Thesis Monitor gepresenteerd. (Afstudeer)stages van studenten van de LCB kennisinstellingen worden hierin verwerkt zodat trends in de logistiek gesignaleerd worden. Voor LCB een cruciale ‘backbone’ om vraaggestuurd te kunnen acteren.

Om de feestvreugde te verhogen, konden de bezoekers deelnemen aan een wedstrijd ‘vliegtuig vouwen’. De 2 winnaars (werkveld en student) die hun gevouwen vliegtuig het verste gooiden, werden getrakteerd op een rondvlucht in een historisch militair vliegtuig; een ervaring om nooit te vergeten!

Komende LCB events
Tijdens het LCB jaarevent is op feestelijke wijze een inkijk gegeven in de thema’s. Via de LCB Kennisnavigator wordt per thema dieper ingegaan op de materie en worden ook werkveldpartijen uitgenodigd om een actieve bijdrage te leveren. Op 26 september 2019 vindt de LCB Kennisnavigator plaats rondom het thema ‘de leefbare stad’; een bijeenkomst met Brabantse steden om gezamenlijk zero-emissie doelstellingen te realiseren. Op 31 oktober 2019 wordt met zorgorganisaties- en instellingen dieper ingegaan op ‘zorglogistiek’. Meer informatie hierover is, zodra beschikbaar, te vinden in onze Agenda.